Skip to content

Åpnet en dør - ble gallerieier!

En grå høstdag for et par år siden passerte jeg Felix Konferansesenter på Aker Brygge på vei hjem fra et møte. Samtidig kom en litt pussig antrukket herremann med en tralle med bilder som han forsøkte å få inn døren på Felix.

Hjelp den mannen, tenkte jeg. Som tenkt, så gjort. Denne vennlige hånds-utrekningen, «åpne en dør», ble innledningen på et tillitsfullt, nært og spennende bekjentskap.

Overraskelsen var imidlertid stor, da jeg på våren 2019 under et måltid med min god venn, Petar Tale, snakket om min gjøren og laden, og blir avbrutt av at han sier: 

Annette, jeg har et annet forslag. Jeg syntes du skal starte galleri og så skal du få bilder til galleriet av meg.

Hva var det jeg nettopp hørte? Hørte jeg riktig? 

Hva i all verden får deg til å spørre meg om det? sa jeg. Jeg har jo ikke noe kunstfaglig bakgrunn.

Kunsten taler sitt eget språk. Du har derimot verdier, kvaliteter og egenskap som jeg verdsetter og syntes er viktigere.

Med dette var en utenkelig ide skapt. Livet bød på en mulighet som var for spennende og interessant til ikke å vurdere seriøst.

Crazy, sa mange av de jeg har rådført meg med underveis om en så tøff bransje. Tross velmente advarsler tok jeg beslutningen om å følge denne muligheten. 

Der jeg er i livet nå, ble det å våge å ta steget ut i det ukjente utslagsgivende. Utenfor komfortsonen og ikke være for knyttet til utfallet/resultatet, men la prosessen være målet.

Og hva er vel mer «naturlig» enn at galleriet ser dagens lys på Felix Konferansesenter, hvor det hele startet. Samarbeidet med Felix åpner dørene for muligheter, utenom det vi tenker på med tradisjonell galleri-virksomhet.

Galleri Polaris - Presse
Galleri Polaris - Presse

Petar Tale

| All rights Petar TaleGalleri Polaris hadde ikke blitt til uten et samarbeid med Petar Tale, en ener innen kunstfeltet. I Tales liv har kunst vært det gjennomgående temaet ved siden av hans kjære familie. 

Tegning var en yndet aktivitet fra han var liten og det å «skape», ble en livsgjerning. Dette motivet tegnet han som 15 åring.

Over 55 år som produktiv kunstner, samler, kunstformidler/-megler, samt en generell lidenskap for kunst, har resultert i en ekspertise og teft som er utenom det vanlige.

Samlingen består av en nærmest inntakt «oeuvre» – samlede verker gjennom Tales kunstproduksjon. I tillegg inkluderer samlingen en rekke arbeider av Kåre Tveter, som blant annet er regnet for å være Svalbard-maler nr. 1.

Begge regnes som «Lysets mestere». Disse kunstnerne vil være sterkt representert i galleriets utstillinger.

I tillegg består samlingen av en rekke papirarbeider av store mestere som Picasso, Matisse, Chagall, Braque, Miro, Giacometti, Bonnard, Tàpies, Vasarely, Matta og Klee.

Samlingen

Petar Tales samling består i hovedsak av et stort utvalg originale papirarbeider, først og fremst av impresjonister. I tillegg har han også et betydelig antall Kåre Tveter arbeider, samt egne kunstneriske «oeuvre», samlede verker som tegninger, papirarbeider, blandet teknikk og oljemalerier.

Det er unikt at en kunstner på høyt internasjonalt nivå kan by på en tilnærmet inntakt oeuvre fra et helt liv innen kunsten. Galleri Polaris vil over tid gi publikum et innblikk i Petars mangfoldige kunstnerskap.

Samarbeidet innebærer at utvalgte arbeider fra samlingen etterhvert vil bli tilgjengelige for utstillinger og salg. 

Galleri Polaris vil i tiden fremover jobbe med å stille ut andre norske og internasjonale kunstnere av høy kvalitet. Allerede på vår neste utstilling i februar 2020 vil vi vise viktige arbeider av en av våre fremste samtidskunstnere.

Picasso
Matisse
Chagall
Miró
Braque
Giacometti
Bonnard
Tápies
Vasarely
Matta
Klee

Miljøprofil, sosialt engasjement og en unik utstillingsarena

Driften av Galleri Polaris vil være preget av både vårt sosiale engasjement og vår miljøprofil. Dette innebærer at vi søker å gi mennesker en «ny» mulighet, ved å engasjere mennesker som har falt utenfor arbeidslivet i ulike deler av virksomheten, inspirere til økt miljøbevissthet og samarbeide med mennesker og prosjekter som bidrar positivt til miljøet.

Galleriet vil i tillegg til å stille ut kunst av høy kvalitet, og vektlegge det å gjøre kunst tilgjengelig for publikum på nye måter. Med tilholdssted på Felix søker vi å samarbeide om spennende tjenester, tilbud og aktiviteter på huset, bygge felles kultur og miljø, skape en inspirerende møteplass, samt øke gjester/publikums bevissthet om den unike kunsten som finnes på huset.

Med utgangspunkt i Petar Tales samling, gallerilokalet på et miljøbevisst konferansesenter, samt vår sosiale og miljøvennlig profil, er alle faktorer som bygger oppunder det faktum at Galleri Polaris er et annerledes galleri.

Last ned bilder og informasjon om åpningsutstillingen Nasjonalskatten Kåre Tveter

Bilder

MERK: Bildene kan KUN brukes i redaksjonelle sammenhenger i tilknytning til omtale av Galleri Polaris.

zip-filen inneholder alle bildene som stilles ut for salg fra og med 1. november til 15. desember.

Last ned zip-fil med alle bildene fra åpningsutstillingen her. 

Informasjon om Kåre Tveter

Informasjon om Kåre Tveter slik forfattere og journalister har opplevd kunstneren. Her får du også hans CV, som viser mange av de viktigste hendelsene i hans kunstnerliv.

Last ned zip-fil med informasjonen. 

Abonner på nyhetsbrev

Er du interessert i kunst og kunstutstillinger, vil nyhetsbrevene holde deg oppdatert om spennende utstillinger, -gi deg nyttig kunstinformasjon, samt linke til bildeomtaler kunstere har skrevet om egne verker.

© 2019 – Galleri Polaris. All rights reserved | webutvikling: Din Digitale Butler