Skip to content

Månedens utvalgte bilde februar

Kunstner: Kåre Tveter
Tittel: Februarlys. 
Størrelse: 65×80 cm.
Produsert: 1980-tallet.
Teknikk: Olje på lerret.
Pris: 205 000 kr. 

Motivet er malt utifra indre bilder etter vintervandringer i Finnskogen på 1980-tallet. Maleriet er ikke et konkret avbildet landskap. Tveter ville uttrykke noe ubestemmelig, som tangerer poesien for å formidle en vag lengsel han hadde i sitt indre. Det er linjene, det store rom, lyset og følelsen av ensomhet – han søkte å få frem i sine landskapsbilder. Totalopplevelsen av lys og rom var av-gjørende for kunstneren å få frem. Det var maksimalt lys og minimalt landskap han ville formidle på lerretet.

Om Kåre Tveter (1922-2012)

Han arbeidet med ulike teknikker – både maleri, akvarell, tegning og litografi. Tveter har et lyrisk og abstrahert billedspråk med utgangspunkt i naturalismen. Han var nærmest umettelig på å betrakte landskapet og lyset. Det var først og fremst naturen som fanget hans interesse. Selv om motivene hans kretser rundt tema natur var det aldri selve formen i landskapet han ville gjenskape, han søkte først og fremst å fange inn motivets gåtefulle lys. Selv om han ikke malte selvportretter, kan man likevel kjenne hans nærvær, gjennom bildene, som ofte er mektige i sin enkelhet.

Kunstneren er særlig kjent for å mane frem Svalbardnaturen i poetiske strøk, i enkle former. I kun få, og essensielle farger. Det samme minimalistiske uttrykket preger bildene fra Østlandet, der han foreviget sitt inntrykk av regn, våte skoger, trær på snøkledde vidder eller høstlandskapets siste rest av eksplosive farger.

Månedens bilde | Februarlys av Kåre Tveter | Galleri Polaris

Månedens utvalgte bilde januar

Kunstner: Bjørn Ransve
Tittel: Skjebnen
Størrelse: 50,5 x 65,0 cm
Produsert: 2019
Teknikk: Litografi
 
Hvis du ønsker å se nærmere på dette motivet kan du kontakte oss på mail, og gjøre avtale for besøk i galleriet. Ta kontakt på følgende mailadresse: info@galleripolaris.no
 
Bjørn Ransve formet det første motivet av litografiet Skjebnen våren 2019. Det viser et resignert dyr med bøyd hode som møter en uhyggelig figur i form av en svart skikkelse. Den sorte skikkelsen kan være uttrykk for døden. Det bøyde hodet på fabeldyret ligger i plan med den sorte skikkelsens hals.
 
Ransve var rammet av en lammelse i deler av kroppen og kunne blant annet ikke lukke igjen ett øye våren 2019. Det var i denne perioden motivet kom frem i kunstnerens bevissthet. Sykdommen gikk heldigvis over av selv etter fem uker, og skyldes muligens et virus.
 
Skjebnen handler om en fornemmelse av å miste kontrollen over livet. Det er mye vi selv ikke kan styre. Vi kan derfor ikke ha strategier for alt – fordi det er så mange hendelser i livet vi ikke rår over. Og det er her fenomenet skjebnen kommer inn.
Skjebnen av Bjørn Ransve