Skip to content

Tirill Kaas

f. 1957

Tirill Kaas

Om kunstneren Tirill Kaas

Tirill Kaas former poetiske fat, krukker og skåler av leire, som hun kjevler i tynne leiver. 

Kaas er opptatt av gamle norske håndverkstradisjoner og eksperimenterer blant annet med å forme krukker som er inspirert av norske brudekroner fra slutten av 1800-tallet. Hun er vokst opp i skogkanten i Holmenkollen og har i alle år bodd i hus med gress på taket og vært omgitt av gamle bondeantikviteter, siden hun var barn. Rosemaling er noe hun nærmest har fått inn med morsmelken. Den norske brukskunsten fascinerer henne med sitt rike dekorative univers av blomster, fugler, bladverk og dyr. Også gamle blondeduker, brukes som dekor på boller og fat. 

Tirill Kaas egen signaturdekor er bier og sommerfugler. Og humlen. Ingen skjønner at humlen klarer å fly med sin tunge kropp og tynne vinger, mener hun. Kaas er opptatt av å formidle det tynne og skjøre samtidig med det sterke. 

Sommerfuglen er en skapning som hun beundrer, den er en fri innsekt – som er skjør og vanskelig å fange. Hun skyr det perfekte. Derfor er hvert lille fat, en unik gjenstand i seg selv med sin egen personlighet, formet bevisst med skakke og skjeve linjer, fordi det perfekte er kjedelig, mener hun.

Leiren brennes på høy varme i tre prosesser. Først på 750 grader, en såkalt råbrenning. Etter dette påføres glasur og temperaturen øker da til 1250 grader. 

Runde tre med brenning i ovn har en temperatur på 750 grader – etter at krukkene er påført for eksempel gull eller sølv dekor. 

Tirill Kaas er i hovedsak autodidakt. Hun har gått i lære hos skulptør Marit Krogh. I dag lager hun sine gjenstander på verkstedet Liv i Leire, som har atelier på Grünerløkka, i Oslo. Kaas er oppvokst med flere utøvende kunstnere i sin familie og hennes mormor var klesdesigner på Molstad, i Oslo.

Tirill Kaas

  • Født 1957, i Rio, Brasil. (Vokst opp i Norge fra hun var fire år)

  • Gått i lære hos skulptør Marit Krogh.

Utstillinger i utvalg:

2009: Bærums Verk.
2010: Solli Brug.
2019: Ris Interiør.

Abonnér på nyhetsbrev

Er du interessert i kunst- og kunstutstillinger, vil nyhetsbrevene fra Galleri Polaris holde deg oppdatert om spennende utstillinger, gi deg nyttig kunstinformasjon, samt linke til bildeomtaler.

© 2019 – Galleri Polaris. All rights reserved | webutvikling: Din Digitale Butler